Datastudio 4.1.2 eclipse error

Art McEwen

Datastudio 4.1.2 eclipse error
Every 2nd time I start DS I get a failure on startup and this entry in the log (see below). The only way to clear it is to de-install/re-install or add the -clean parm to the startup command which means startup takes about twice as long. No such issue with DS4.1.0.

"C:\Program Files\IBM\DS4.1.2\eclipse.exe" -clean -product com.ibm.datastudio.consolidated.product.ide

Once I run it with the -clean parm it's fine for that startup and the next one but the one after that I'm back in the same situation so something must be left in a bad state that then requires the -clean to fix. Any idea where I can take this?


!SESSION 2017-09-19 09:09:44.929 -----------------------------------------------
eclipse.buildId=unknown
java.fullversion=JRE 1.8.0 IBM J9 2.8 Windows 7 amd64-64 Compressed References 20150630_255633 (JIT enabled, AOT enabled)
J9VM - R28_jvm.28_20150630_1742_B255633
JIT - tr.r14.java_20150625_95081.01
GC - R28_jvm.28_20150630_1742_B255633_CMPRSS
J9CL - 20150630_255633
BootLoader constants: OS=win32, ARCH=x86_64, WS=win32, NL=en_CA
Framework arguments: -product com.ibm.datastudio.consolidated.product.ide
Command-line arguments: -os win32 -ws win32 -arch x86_64 -product com.ibm.datastudio.consolidated.product.ide

!ENTRY org.eclipse.equinox.ds 2 0 2017-09-19 09:10:19.670
!MESSAGE [SCR - WorkThread] Timeout occurred! Thread was blocked on processing [QueuedJob] WorkPerformer: [login to unmask email]; actionType 1

!ENTRY org.eclipse.equinox.ds 2 0 2017-09-19 09:10:20.658
!MESSAGE [SCR] Enabling components of bundle org.eclipse.ui.trace did not complete in 30000 ms
...


Art McEwen

Sr DBA, Database & Mainframe Support
Health Solutions Delivery Br.
Health Services Cluster
4th flr, 49 Place d'Armes
Kingston ON K7L 5J3

[login to unmask email]<mailto:[login to unmask email]>

Office 613-548-6622
Cell 613-539-3903

Lance Jackson

Datastudio 4.1.2 eclipse error
(in response to Art McEwen)
Art, I also recevied this error under Windoze 7, however when I upgraded to Win 10, the problem disappeared.
-----Original Message-----
From: McEwen, Art (MOHLTC) [mailto:[login to unmask email]
Sent: Tuesday, September 19, 2017 09:19 AM
To: [login to unmask email]
Subject: [DB2-L] - Datastudio 4.1.2 eclipse error

Every 2nd time I start DS I get a failure on startup and this entry in the log (see below). The only way to clear it is to de-install/re-install or add the ?clean parm to the startup command which means startup takes about twice as long. No such issue with DS4.1.0.

"C:\Program Files\IBM\DS4.1.2\eclipse.exe" -clean -product com.ibm.datastudio.consolidated.product.ide

Once I run it with the ?clean parm it?s fine for that startup and the next one but the one after that I?m back in the same situation so something must be left in a bad state that then requires the ?clean to fix. Any idea where I can take this?


!SESSION 2017-09-19 09:09:44.929 -----------------------------------------------
eclipse.buildId=unknown
java.fullversion=JRE 1.8.0 IBM J9 2.8 Windows 7 amd64-64 Compressed References 20150630_255633 (JIT enabled, AOT enabled)
J9VM - R28_jvm.28_20150630_1742_B255633
JIT - tr.r14.java_20150625_95081.01
GC - R28_jvm.28_20150630_1742_B255633_CMPRSS
J9CL - 20150630_255633
BootLoader constants: OS=win32, ARCH=x86_64, WS=win32, NL=en_CA
Framework arguments: -product com.ibm.datastudio.consolidated.product.ide
Command-line arguments: -os win32 -ws win32 -arch x86_64 -product com.ibm.datastudio.consolidated.product.ide

!ENTRY org.eclipse.equinox.ds 2 0 2017-09-19 09:10:19.670
!MESSAGE [SCR - WorkThread] Timeout occurred! Thread was blocked on processing [QueuedJob] WorkPerformer: [login to unmask email]; actionType 1

!ENTRY org.eclipse.equinox.ds 2 0 2017-09-19 09:10:20.658
!MESSAGE [SCR] Enabling components of bundle org.eclipse.ui.trace did not complete in 30000 ms
?


Art McEwen

Sr DBA, Database & Mainframe Support
Health Solutions Delivery Br.
Health Services Cluster
4th flr, 49 Place d'Armes
Kingston ON K7L 5J3

[login to unmask email]

Office 613-548-6622
Cell 613-539-3903




-----End Original Message-----

Art McEwen

RE: Datastudio 4.1.2 eclipse error
(in response to Lance Jackson)

Thanks, Lance, unfortunately I have no influence on the desktop O/S I can run.

In Reply to Lance Jackson:

Art, I also recevied this error under Windoze 7, however when I upgraded to Win 10, the problem disappeared.

Greg Palgrave

RE: Datastudio 4.1.2 eclipse error
(in response to Art McEwen)

Hi Art,

I also had this issue for quite a while, and what finally worked for me was this:

  1. Uninstall Data Studio, delete the old directories, basically adopt a "scorched earth" policy.
    I used completely different directory names for the new install and workspace directory, just to be sure.
  2. Download/Install the IBM Installation Manager (mine is Version: 1.7.0 but there may be a more recent version)
  3. Use the IBM Installation Manager to install Data Studio - see https://www.ibm.com/support/knowledgecenter/en/SS62YD_4.1.1/com.ibm.datatools.base.install.doc/topics/t_install_product.html
  4. Apply the latest fix pack to Data Studio using the IBM Installation Manager - see http://www-01.ibm.com/support/docview.wss?uid=swg27015690

    The latest patch I applied was DS412_APAR5_v20161228_0121, but I see there is a more recent patch released now -  DS412_APAR6_v20170623_0720 

 

I had previously reinstalled it using the launchpad install, but that hadn't resolved the issue.

Hope that works for you.

 

Cheers

Greg


In Reply to Art McEwen:

Every 2nd time I start DS I get a failure on startup and this entry in the log (see below). The only way to clear it is to de-install/re-install or add the -clean parm to the startup command which means startup takes about twice as long. No such issue with DS4.1.0.

"C:\Program Files\IBM\DS4.1.2\eclipse.exe" -clean -product com.ibm.datastudio.consolidated.product.ide

Once I run it with the -clean parm it's fine for that startup and the next one but the one after that I'm back in the same situation so something must be left in a bad state that then requires the -clean to fix. Any idea where I can take this?


Art McEwen

RE: Datastudio 4.1.2 eclipse error
(in response to Greg Palgrave)

>DS412_APAR6_v20170623_0720 

Thanks,  Applying that seems to have helped.